A Csakrák

 

 

 

                  

 

                             

 

 

                  

 

 

         

 

                             Mik a csakrák?


 

 A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent.Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni Egy kavargó energiaörvény, amely a testünk finomenergia-rendszeréhez tartozik.A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Olyan, mint amikor egy vízzel teli kádban a vizet egy bottal erősen felkeverjük. A víz örvényt képez, amely valóban hasonlít egy kerékhez, vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak.

  A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.A csakrák energiaközpontok, amelyeken keresztül a kozmikus energia testünkbe áramlik. Ez a rendszer az alapja, a testi, érzelmi, mentális és szellemi öngyógyítás ősi indiai módszerének. A csakrák biztosítják az energia áramlást a testünk és a környezet között. Általában a csakrákat lótusz virág alakjában ábrázolják, mivel mindegyik csakra más-más frekvencián rezeg, színben is különböznek egymástól.

 Az emberi energiarendszer ugyan sok csakrával rendelkezik - és mindig felfedeznek újabbakat is -, de a hindu hagyomány 7 nagy csakrát tart számon, melyek közvetlenül a fizikai testtel vannak kapcsolatban. A csakrák nem láthatók, mivel normál emberi szem és agy számára érzékelhetetlen frekvencián rezegnek. De vannak olyan képességekkel megáldott, vagy belső képességüket kifejlesztett látók, akik szabad szemmel is látják az aurát és a csakrák színeit.Minden ember születésétől fogva rendelkezik az energia (és így a csakrák) érzékeléséhez szükséges eszközzel: a két kezével. De ehhez elsősorban gondolkodásbeli nyitottságra, hitre és némi gyakorlásra van szükség.

  A csakrák összeköttetésben vannak - elhelyezkedésük szerint - a különbözö mirigyekkel és a hormonrendszerrel is, így mindegyik csakra az összkép más-más részéért felelős, és rávezet bennünket, hogy szervezetünk melyik területén lépett fel egyensúlyzavar.Nagyon fontos a csakrák közötti egyensúly, harmonikus működés, mert ha valamelyik csakra túl gyorsan vagy túl lassan működik a többihez képest, ott disszonanciák, energia-blokkok jöhetnek létre, mely előbb a mentál szinten (egyik energia testünkön) érzékelhető, majd egy idő után fizikai elváltozásokat hoz létre a fizikai testben is, így kialakulhatnak a betegségek. Az igazi gyógyítás csakis a megértésből fakadhat, ezért is fontos, hogy megértsük, megismerjük csakrarendszerünk.

 

A csakrák úgy működnek, mint egy melegház öntözőrendszerének a szelepei. Ha egyszer megnyitják a csapot, a víz végigfolyhat az egész rendszeren. Ám ha valahol törés vagy elzáródás van a csőben, vagy ha valamelyik szelep el van tömődve, vagy túlságosan nyitva van, az az egész rendszer működését megzavarja. Azzal, hogy a csakrák mérete, helyes működése be van állítva és az energia ezáltal megfelelően áramlik a testünkben, a szervezet visszanyeri öngyógyító képességét és ezzel az egészséges állapotát.A keleti gyógyításban is már évezredek óta ismerik és használják a csakrarendszert. Tudták, hogy a betegség nemegyszer hamarabb mutatkozik meg a csakrák szintjén, mint a testi, szellemi vagy érzelemvilágban, ezen kívül senkit sem tarthatunk valóban gyógyultnak, amig csakrarendszere vissza nem nyerte tökéletes egyensúlyát.

                           .

 

1.Gyökércsakra

 

 

Színe: vörös.
Eleme: föld.
A gerincoszlop alján, a gát és a végbélnyílás között található. A föld energiája tölti.
Kapcsolódó testrészek: gerinc, csontok, fogak, köröm, végbél, vastagbél, izületek, vérképzés, sejtképzés, vérnyomás, testhőmérséklet.
Endokrinmirigy: mellékvese. Hormon: adrenalin, noradrenalin
Életfeladata: A törzsi szellem megélése, a gyökerek, ősök, család. Ezen a szinten tapasztaljuk meg a fizikai érzéseket, öröm - fájdalom, a stabilitást.
Harmonikus működés: Egészséges kapcsolat a fizikai, anyagi világgal. Egészségesek, erősek vagyunk, két lábbal állunk a földön.
Túl működik: Erős én-központúság, fizikai vakmerőség, durvaság, düh, agresszió, birtoklási vágy, túlzott materializmus.
Alul működik: Csekély önbizalom, önromboló viselkedés, határozatlan, félénkség, félelem, aggódás.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, csonthártya, izületi gyulladás, túlsúly, székrekedés. Harmonizáló kép: napfelkelte, naplemente, természet, a föld illata
Alulműködésnél: piros, de óvatosan.
Túlműködésnél: zöld.

 

 

2.Szex- Szakrális csakra

 

Színe: narancs.
Eleme: víz.
A nemi szervek és a köldök között található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemi szervek, vese, hólyag, nyirokfolyadék, kiválasztás, női ciklusok
Endokrin mirigy: ivarmrigyek. Hormon: tesztoszteron, ösztrogén, progreszteron Ezen a vivőeszközön keresztül nyilvánul meg érzelmi életünk, a másik nemmel való kapcsolatunk, kreativitásunk.
Életfeladata: Alkotás, a teremtő energia felhasználásával.
Harmonikus működés: Bízik önmagában és másokban, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív ember. Életében a szerelem az érzékiség a megfelelő helyen van.
Túl működik: Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.
Alul működik: Szex elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, derékfájás, frigiditás, impotencia
Harmonizáló kép: vízparti séta, úszás, forrásvíz, holdfény
Alulműködésnél: narancs
Túlműködésnél: kék

 

 

3.Napfonat csakra, Solar-plexus

Színe: sárga.
Eleme: tűz.
Köldök felett kétujjnyira helyezkedik el.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, lép, epe, izmok, vegetatív idegrendszer
Endokrinmirigy: hasnyálmirigy, pancreas. Hormonok: glukagon, inzulin
Életfeladata: Az öntudat megerősítése.
Harmonikus működés: Tiszteli önmagát és másokat, sugárzó életerő, nyitottság, kisugárzó, életvidám, élni akarás, tettvágy, egzisztencia, tapasztalatok feldolgozása.
Túl működik: Hatalmaskodás, ítélkező hajlam, fensőbbséges gőg, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, düh, munkamánia.
Alul működik: Önbizalom hiánya, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, állandó meg erősítésre van szüksége, túl fontos számára mások véleménye, fél a magánytól, sikertelenség érzése, önállótlan, idegesség.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, cukorbetegség, gyomorfekély, emésztési problémák. Harmonizáló kép: tűz, gyertyaláng látványa, napozás
Alulműködésnél: sárga
Túlműködésnél: lila

 

 

4.Szívcsakra

 

Színe: zöld, rózsaszín, arany.
Eleme: a levegő.
A szív magasságában van.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, mellkas, tüdő alsó része, bőr, vérnyomás, keringés, immunrendszer.
Életfeladata: A szeretet megélése és kinyilvánítása, részvét, emberi szolgálat.
Harmonikus működés: Együttérző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, harmóniára törekvés, önzetlen, odaadó, törődő.
Túlműködik: Birtokló természet, szeretetének feltételt szab, érzelmi éheztetéssel büntet, túl dramatizálja a dolgokat.
Alulműködik: Fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, önsajnálatba menekül, zárkózott, érzelmi függőség, üres kapcsolatok, közöny.
Testi betegségek: Kapcsolódó testrészek betegségei, elégtelen légzés, magas vérnyomás, keringési problémák, visszérgyulladás, infarktus, rákbetegség.
Harmonizáló kép: rózsaszín felhők az égen, természet zöldjében tett séták.
Alulműködésnél: rózsaszín
Túlműködésnél: kék, sárga

 

 

5.Torokcsakra

 

Színe: türkizkék.
Eleme: az éter.
Nyaktőnél található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, tüdő felső része, nyelőcső, hangképző szervek, mandulák, fülek, állkapocs, felső végtag.
Endokrinmirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Hormonok: tiroxin, parathormon, calcitonin.
Életfeladata: Felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés, itt valósul meg a szó teremtő hatalma.
Harmonikus működés: Jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte.
Túlműködik: túlságosan bőbeszédű, üres fecsegés, önelégült, arrogáns, mások manipulálása, hazudozás, minden áron erősnek mutatja magát.
Alulműködik: húzódozik az önkifejezéstől, önbizalom hiány, megbízhatatlan, nézeteiben nem állhatatos, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.
Harmonizáló kép: kék ég látványa
Túlműködik: narancs
Alulműködik: türkiz

 

 

6.Harmadikszem csakra

Színe: indigó.
Eleme: az idő.
Helye a homlok közepe.
Kapcsolódó testrészek: arc, szem, orr, kisagy, központi idegrendszer.
Endokrinmirigy: agyalapi mirigy, hypofizis, a hormonrendszer karmestere.
Életfeladata: Szeretet, mely túlterjed az emberi szereteten, és minden életet átölel, minden élet védelméről és gondoskodásáról szól.
Harmonikus működés: karizmatikus, erősen intuitív, jó tanulási képességek, jó emlékezet.
Túlműködés: Nagyon logikus, dogmatikus, tekintélyelvű, arrogáns, túlzott racionalizmus, materializmus.
Alulműködik: Fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, butaság, tanulási nehézség, hallucináció.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fejfájás, csökkent látás.
Harmonizáló kép: éjszakai csillagos ég látványa.
Túlműködésnél: sárga
Alulműködésnél: lila

 

 

7.Korona csakra

Színe: fehér, arany, ibolyakék.
Eleme: a fény. A fejtetőn található / kutacs.
Kapcsolódó testrészek: nagyagy, koponya, agykéreg.
Életfeladata: Isteni eredetünk megtapasztalása, isteni tudat, tökéletes lét, egységérzet. Egységesít a spirituális és a fizikai között.
Harmonikus működés: Vonzó, kisugárzó személyiség, nyugalom, harmónia van körülötte.
Túlműködik: Elmebaj, mániás depresszió, zavart szexualitás, frusztrált, nem létező erőt tulajdonít magának.
Alulműködik: Állandóan kimerült, hezitál, nem érzi, hogy valahová tartozna, bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen életérzés, felszínesség, kicsinyesség.
Harmonizáló kép: magas hegyek, havas hegycsúcs, a határtalan tér érzése.
Túlműködésnél: kék, türkiz
Alulműködésnél: fehér, ibolya

Mellékcsakrák

                

A testünkön számos kisebb csakra található még. Ezek közül jelentõsebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévõ csakrák.

 

Ha blokkolt valamelyik csakra:

   Gyökércsakra: bizonytalanság, kis testi és lelki ellenállás, az életet tehernek és nyűgnek érzi

   Nemicsakra: a szexualitást visszautasítja, vagy túlértékeli

   Solar Plexus(Elosztócsakra): nyugtalanság, hiányzó belső lelki nyugalom, hatalmaskodás mások felett

   Szívcsakra: szívtelenség, elismerést vár a szeretetéért

   Torokcsakra: túlzott intellektualitás, nem igényli az érzéseket

   Homlokcsakra: hatalom demonstrálása, kísérlet a gondolati erővel való befolyásolásra, nehézfejűség

   Koronacsakra: nem nyitott a spirituális igazságok iránt

 

Csakrák szanszkrit és magyar nevei,hozzárendelt endokrin miriggyel:

 

Csakra neve Hindu elnevezés Színe Belső elválasztású mirigy
7. Koronacsakra (Fejtető, csúcs) Szahaszrára Fehér Tobozmirigy
6. Harmadikszem csakra Ádnyá Ibolya, lila Hipofízis/Agyalapi mirigy/
5. Torokcsakra Visuddha Kék

Pajzsmirigy,

mellékpajzsmirigy

4. Szívcsakra Anáhata Zöld Csecsemőmirigy
3. Napfonatcsakra (Solar Plexus) Manipúra Sárga Hasnyálmirigyek
2.Szakrális (keresztcsonti) csakra Szvádisthána Narancs

Ivarmirigyek,herék,

petefészek

1. Gyökércsakra (alap, bázis) Múládhára Vörös Mellékvese

 

                                                             

Csakrák harmonizálása

A csakra terápia segít a test, szellem, és a lélek harmóniáját a fizikai síkon megvalósítani. Segíti beindítani a csakrák egészséges működését, a sérült csakrák gyógyítását.

Mivel a csakráinkon keresztül vesszük fel az energiát, ezeken keresztül áramlik az energia, így nagyon fontos, hogy jól működjenek. Sajnos gyakran előfordul, hogy valamelyik csakránk alul- vagy túlműködik, ilyenkor szervezetünkben elváltozások, betegségek lépnek fel, mivel az adott csakrához tartozó szervek nem kapnak megfelelő energiát. Legtöbb esetben a napfonat csakrák működnek alul, mert ez a csakra látja el a legtöbb belső szervünket. A csakráink alulműködésének első jele a fáradékonyság. Az idő elteltével, ahogy öregszünk, csakráink egyre kisebbek lesznek.

A csakraharmonizálás segítségével a csakrák megtisztulnak a blokkoktól, és be lehet állítani őket a legmegfelelőbb méretre és a harmonikus működésre, így szervezetünkben helyreáll a normális energia áramlása és ez által visszafordíthatóak a szervezetünkben a kezdeti elváltozások. Ha a csakráink helyes működésére már fiatal korban odafigyelünk, ellenállóbbak leszünk minden betegséggel szemben és lelassul az öregedési folyamat a szervezetünkben.

Csakráink harmonizálása érdekében önmagunk is sokat tudunk tenni.Egy csakra soha nem lehet teljesen zárva, !!!! Óvakodjon a csakranyitogatóktól! Ha egy csakra zárva van egy emberen,akkor az nem él.Természetesen lehet benne blokk,vagy diszharmónia.,nem elég nyitott...stb.A meditáció,a joga,a test és érzelemgyertyák csakrákan való égetése, a sport ,a zene, a színterápia,az aromaterápia, nagyon jó csakraharmonizáló és blokkoldó eszközök,amit mindenkinek ajánlok ,saját egészségünk érdekében.