Mi a gerincgyógyító masszázsterápia ?

 

 

Csontkovácsolás

 

Maga a terápia feltehetően egyidős az orvostudománnyal. A csontkovácsolás lényegében évszázadokon keresztül változatlan maradt, de idővel minden nép kialakította a maga módszereit.

A kezelés  az egész testre vonatkozik, mindig a test harmóniája a leglényegesebb. A gerincoszlop helyreállításával azonban nemcsak a gerinc- vagy porckorongsérv kezelhető. Azzal, hogy a gerincoszlopot helyreállítjuk máj-, vese-, epe-, szívproblémáink oldódhatnak meg egy csapásra. Egyszerűen arról van szó, hogy a gerincoszlopon keresztül minden szervtől információ megy fel az agyba és jön vissza a szervhez,nem csoda hogy hihetetlen gyógyulásokat lehet elérni, mert minden olyan zavar, amit a gerincoszlop elmozdulása váltott ki, egy pillanat alatt elmúlhat.

Az eredményes kezelés nem a M.o.-n divatos 10-15 perces "reccs-ropp" beavatkozást jelenti, hiszen ha az izmok nincsenek előkészítve a gerinc korrekciójára, percek alatt visszahuzzák azt az előző helyzetbe,vagyis nincs gyógyulás,nem is beszélve az izomszakadás lehetőségéről. Egy kezelés nálam 1-1,5 óra, amiáltal garantált a változás.

(Forrás : Google)

 

(Forrás : google)

 

 

gerinc kapcsolata a szervekkel

 

   

 

 

 

Szervi kapcsolatok

Tüneti kapcsolatok

Nyaki I:

Gerincvelő idegellátása, fej vérellátása, agyalapi mirigy, fejbőr, arc, csontok, agy, belső és középfül, vegetatív idegrendszer

Fejfájások, migrén, ideges panaszok, álmatlanság, magas vérnyomás, pszichés betegségek, szédülés, idegösszeroppanás, fáradság, emlékezethiány

Nyaki II:

Gerincvelő idegellátás, szem, látóideg, hallóideg, arcüreg, nyelv, homlok

Allergiás betegségek, melléküreg gyulladás, nemi betegségek, fülfájás, ájulási rohamok

Nyaki III:

Gerincvelő idegellátása, arc, külső fül, arc csontok, fogak, trigeminusz

Idegfájdalom, ideggyulladások, ekcéma, arcbőrbetegségek

Nyaki IV:

Gerincvelő idegellátása, orr, ajak, száj, fülkürt

Szénanátha, hurut, hallászavar, mirigygyulladás /fül/

Nyaki V:

Gerincvelő idegellátása hangszálak, nyirokmirigyek, gége

Rekedtség

Nyaki VI:

Nyakkörüli inak, vállak, mandula

Nyakmerevedés, felsőkar fájdalom, mandulagyulladás, köhögési rohamok

Nyaki VII:

Pajzsmirigy, könyök, váll

Bronhitisz, megfázás,

Háti I:

Alkar, csukló, nyelőcső, légcső

Asztma, köhögés, nehéz légzés, kar- és kézfájdalom

Háti II:

Szív, szívizom-billentyű érrendszer

Szívpanaszok, mellkasi fájdalmak

Háti III:

Tüdő, hörgők, mell, mellkas, mellhártya

Hörghurut, influenza, tüdőgyulladás, mellhártya-gyulladás, vérpangás

Háti IV:

Epehólyag, epevezeték

Epehólyag betegségek, sárgaság, övsömör

Háti V:

Máj

Láz, alacsony vérnyomás, vérszegénység, artritisz, vérkeringési rendellenességek

Háti VI:

Gyomor

Gyomorbántalmak /idegesség, égés/, emésztési zavarok

Háti VII:

Hasnyálmirigy, nyombél

Cukorbaj, gyomorfekély – hurut

Háti VIII:

Lép

Csuklás, csökkent ellenálló- képesség

Háti IX:

Mellékvese

Allergiás betegségek, bőrkiütés

Háti X:

Vese

Bélbetegségek, érkeményedés, krónikus fáradság, vesemedence-gyulladás

Háti XI:

Vese, húgyvezeték

Bőrgyulladás, ekcéma, bőrhólyagok

Háti XII:

Vékonybél, petevezeték, nyirokmirigy

Bélgáz, meddőség

Lágyéki I:

Vastagbél, lágyék

Székrekedés, vastagbélgyulladás, vérhas, hasmenés, sérv

Lágyéki II:

Vakbél, hasfal, felső láb /comb/

Visszérgyulladás, savtúltengés, izomgörcs, nehézlégzés

Lágyéki III:

Nemi szervek, húgyhólyag, térd

Húgyhólyag panaszok, klimax panaszok, vetélés, menstruációs rendellenességek

Lágyéki IV:

Prosztata, alsó hátizmok, csípő

Lumbágó, fájdalmas vizelés

Lágyéki V:

Alsó lábszár, boka, lábfej

Lábak vérkeringése, duzzadt boka, lúdtalp

Lágyéki VI:

Keresztcsont, csípő, far

Csípőficam, gerincgörbület, aranyér, végbélnyílás, viszketettség, meddőség, farkcsont fájdalma

(Forrás Google)Ha egy adott izületben valamilyen oknál fogva bekövetkezik az izületi beszűkülés (csípő vagy porckorong) akkor az izület mozgásterjedelme jelentősen csökken, így izületi mozgás elakadásról beszélünk. Ha a csigolyák eredeti elhelyezettségének rendje felborul, és valamelyik csigolya bármi oknál fogva a helyéről elmozdul, az adott csigolyából kilépő idegpályák zavartsága végett a hozzátartozó szervek immunitása gyengül. A csigolyák kézzel történő helyreigazításával megszüntethetők a gerincszerkezeti eltérések, és ezáltal gyógyíthatók a betegségek. Így tehát sok esetben szervi elváltozásoknál gyakorta az ok a hozzátartozó csigolya elmozdulása vagy kopása okozhatja. Ezáltal a gerincgyógyító masszázsterápia okot tud kezelni. Sok esetben ezen összefüggés figyelmbe vétele megoldhatja a régóta fájdalmak, vagy tartósan elhúzódó gyógyíthatatlan betegségek kiküszöbölését. Hatásos alkalmazásához elengedhetetlen a támasztó-mozgató rendszer anatómiájának és fiziológiájának, valamint izületi megbetegedések diagnosztikája, és a terápia alapelveinek ismerete, mely a szakember számára lehetővé teszi, hogy helyesen állapítsa meg a csontkovácsolás módszereinek alkalmazását, s kidolgozza a beteg kezelésének optimális taktikáját, komplex terápiát alkalmazva.

 

 

Gerinccsigolya elmozdulása:

 


 

 

A csúszás történhet mind a négy irányba, illetve a csigolya elcsavarodhat egy helyben. Ennek kiváltó okai a következők:

- külső nyomás hatására létrejött csúszás - helyrehozható

- hosszabb időn át fennálló asszimetrikus izom-összehúzódás hatására létrejött csúszás - csak az izom feszülés megszűnte után állítható helyre

Következménye: kezdetben alakváltozás nincs, de évek során kialakulhat, mivel a csúszás következtében csont ér csontot, mely kopással ját együtt

Az ízületi blokk  (kicsúszott csigolya)
Az izületi blokk egy, leginkább passzív kimozgatással megszüntethető mozgáskorlátozottság. Okozhatja hirtelen mozdulat, fokozott izomterhelés, nehezebb súly hirtelen emelése, belső szervi zavar, tartós ülőmunka, autózás stb. Lényege, hogy az érintett izületeket mozgás közben olyan erőhatás éri, ami leblokkolja a mozgásukat, így nem tudnak visszatérni alaphelyzetükbe. Ezáltal erős izületi-izom-szalagfeszültség keletkezik, ami jelentős mozgáskorlátozottsággal jár. Kezelése egyszerű: izomlazítás után, a megakadt izületet kimozgatjuk hibás helyzetéből, ezáltal visszaáll a teljes mozgástartomány. Kimozgatás hiányában a szervezet kompenzál: megszünteti a fájdalmat 2-3 hónap alatt, de ez a fájdalom időközönként újra visszatér. Általában abban az időszakban, amikor az bekövetkezett. A fájdalom visszatérések az évek multával egyre gyakoribbak lesznek.

("kicsúszott csigolya")

Izületi Blokk  
A csökkent mozgékonysággal járó funkciózavarokat -nemzetközi szóhasználattal- szegmentális és perifériális ízületi diszfunkciónak nevezik.Magyarul: Funkcionális Ízületi Blokk (FIB)

A blokkolás jelentheti:

• Egy ízület funkciójának reverzibilisen megzavart állapotát, amely az ízületi mozgathatóság beszűkülésével jár.
• Az ízülethez tartozó izomzat merevségét, amely a mozgáskorlátozottság irányának megfelelő neurofiziológiai okok miatt következik be,
• Az ízülethez szegmentálisan tartozó szövetek és belső szervek fájdalmasságát, működészavarát.
A blokkolásnak számtalan elmélete van. Leginkább a következők kerülnek szóba:
- szöveti folyadékkeringésének zavara,
- subluxáció (részleges ficam)
- idegbecsípődés,
- porckorong becsípődése,
- meniscus (rostos gyűrű) becsípődése,
- az ízület idegi reflexes szabályozásának zavara.
A blokkolás valószínűleg egy szabályozókörnek a zavara, aminek bármelyik alkotórésze lehet a blokkolás kiindulópontja. A mozgatórendszer egyetlen része sem betegedhet meg önmagában anélkül, hogy ez kihatással ne lenne a többi alkotórészre is.
A mozgásszegmentum mechanikai funkciója szoros, kölcsönös kapcsolatban áll az általános statikával. Így okozhatnak, pl. a gerincoszlop ízületeiben blokkolódást a lábak hosszbeli különbségei, medence asszimetriái, törzs, vagy végtagizomzat tónusváltozásai stb. Ez fordítva is igaz, tehát a mozgásszegmentumok működésének zavara befolyásolhatja az egész test statikáját.


Az un. kemény blokkolás keletkezhet:
• direkt úton (”rossz mozdulat”, sportsérülés, ”elfekvés”)
• indirekt, mechanikus úton (hibás statikai terhelések, munkahelyi ártalom, izomzat zavarai, stb.)
• indirekt, reflexes úton (fájdalmak után, tartós pszichés feszültségnél, idegi szabályozókör zavarai.)
• különböző okok kombinációjaként.

A lágy blokkok az izmok erőegyensúlyának felborulásából adódnak. Ezekben az esetekben a feszesebb izomköteg elhúzza az ízület felé eső részét. A tünetek hasonlóak, mint a kemény blokk esetében, de a terápiás megoldás teljesen más.
Az terápia sikere annak függvénye, hogy a blokkolás kiváltó okát meghatározzuk, valamint az egész szervezet betegségének összképében elhelyezzük, s nem csak a blokkot, hanem az összefüggéseit is megfelelő módszert.

elmozdulás a gerincen

A Gerincgyógyító masszászterápia  mint kezelési módszer

A kezelési módszer, egy olyan komplex, ízületkimozgató és energetikai elemeket egyaránt tartalmazó egésztest gyúrás, melynek célja a test harmonikus működésének megőrzése, ill. helyreállítása.    Célja a test statikai, energetikai, izomzati egyensúlyának elváltozásainak kezelése, a kezelő gyakorlati és a test öngyógyító erőinek akt ivizálása.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ízületi blokk közvetlenül és reflexes úton is a tünetek igen széles skáláját vonultatja fel, nemcsak mozgásszervi zavarok esetén, hanem belgyógyászati vonatkozásban is.


Vagyis egy adott helyen kialakult ízületi blokk legtöbb esetben "néma", vagyis ott nem fáj

! de a bőrbetegség tüneteitől kezdve a mozgásszervi zavarokon keresztül belszervi működési zavarokat is okozhat. Ez fordítva is igaz: valamely belső szerv működési zavara ízületi blokkot fog okozni valahol a gerincnél! Csak pontos, többirányú diagnosztikával lehet kiszűrni a valódi okot.

Ami a panaszok között leginkább szerepel:

- fejfájás - szédülés - nyaki fájdalmak - nyelési nehézség - egyensúlyzavarok - gerincfájdalmak - légzési panaszok - gerincferdülés (főleg fiatalkori) - derékfájdalmak - lumbágó - ishiász - végtagfájdalmak - végtagzsibbadások - ízületi fájdalmak - belszervi működési zavarok - porckorongsérv -

Kezelések 5-6 éves kortól lehetségesek, főleg a serdülőkori gerincferdülés megelőzése végett, illetve korrigálására.

 

 

Mikor érdemes a kezelést igénybevenni?

Stresszes beállt feszült nyak ill. hát kezelésére kiváló módszer . Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetű problémák fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás esetén, beszűkült csípő, sántítás, térdfájás, bokapanaszok esetén.  Kitűnően és hatékonyan alkalmazható a szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás időszakában kialakuló hátfájásnál is.

Ellenjavallatai: a gerinc daganatos betegsége, nyaki borda, nagyfokú csontritkulás, a nyaki erek meszesedése, kiszakadt porckorong sérv, nyitott hátgerinc, csigolya becsúszás, csigolya ívszakadás, heveny gyulladásos állapot, fejlődési rendellenesség, friss gerincsérülés, a műtétek utáni 6–8 hetes időszak.


porckorongsérv

(Forrás Google)

 

Nagy segítség az otthoni kezelésre az úgynevezett  gravitációs pad vagy állvány, mindenkinek jó szívvel ajánlom akár megelőzési céllal is.

 

A gerincproblémákra visszavezethető végtagzsibbadások, az azt kísérő gyakori alvásproblémák kezelésében kiváló eredmények érhetők el a gerincnyújtó pad segítségével. A padot használva lógó helyzetben nyújtjuk a hát izmait, ami álló helyzetben nem lehetséges. A háttámla segít a gravitációs gyakorlatok végzésében, és tetszőlegesen állítható a felhasználó felkészültségétől függően. A gerinc-, csípő-, stb. műtét utáni rehabilitáció során feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával, akivel közösen határozzák meg a terhelhetőség folyamatosan növelhető, pontos szabályozását. GerincStúdiónkban ingyenes tanácsadást vehetnek igénybe vásárlóink.

Tökéletes és rendkívül egészséges megoldás pihenésre és relaxációra. Otthoni használatra ajánljuk. Az állítható magasság biztonságossá teszi a gravitációs állvány használatát.

A gravitációs pad nem csak a hátfájás enyhítésén segít, rugalmasabbá téve a gerinccsigolyák terheléstől deformált porcfelületeit, szabaddá téve a csigolyák közötti idegi elzáródásokat, visszahúzódásra kényszerítve a gerincvelő kizáródásait, sérvkezdeményeit, hanem az agy oxigénellátását is javítja. A szívnek általában küzdenie kell a gravitáció ellen, hogy vért jutasson az agyba. Az agynak a megfelelő működéshez bőséges vérellátásra van szüksége. A vérkeringés serkentése fejjel lefelé fordulással élénkítheti és feszesítheti a bőrt, valamint éberebbé tesz, hallásunk és látásunk is javulhat tőle. Forgópántja gyárilag optimalizált külpontosságú, ideális a forgás sebességének szabályozásában.


Ellenjavallatok
 
- Kezeletlen magas vérnyomás (aki nem szed gyógyszert)
- Előrehaladott mértékű csontritkulás
- Beépített szívritmus szabályzó
- Glaukóma
- Kötőhártya gyulladás
- Korábban elszenvedett agyvérzés, vagy agyi ér probléma
- Gerinctájéki tumor
- Az ízület gyulladt állapota
- A várandósság második szakasza
- Lázas állapot
- Kizáródott porckorongsérv
- Csontvelőgyulladás
- Heveny ideggyök gyulladás (acut radiculitis)
- TBC
- TIA
- Hasi sérv
- Retina leválás
- Gerincvelői sérülések
- Véralvadás gátlók szedése
- Csípőprotézis, térdprotézis
- rosszindulatú daganat

Forrás itt.


Video segítség  a gravitációs pad használatához

 

Időpontért hívjon :

0620-4308832     Derzsi Anna